Споживання їжі з високим вмістом смальцю або фруктози модулює заляльковування личинок та стресостійкість у дорослих особин Drosophila melanogaster
DOI:
https://doi.org/10.15330/jpnu.9.4.42-55Ключові слова:
дрозофіла, фруктоза, смалець, лялькування, стійкість до стресівАнотація
Ожиріння та метаболічний синдром, стають проблемою номер один для здоров’я сучасного суспільства. Неправильне харчування та сидячий спосіб життя є одними з основних причин ожиріння. Надмірний вміст жиру та фруктози, як найдешевшого підсолоджувача, у харчовому раціоні людини відіграють тут не останню роль. Метою цієї роботи було дослідити вплив смальцю, як джерела жиру, та фруктози як джерела вуглеводів на фізіолого-біохімічні показники в організмі плодової мушки Drosophila melanogaster лінії Canton S. Додавання 10% смальцю до базового середовища, яке містило 5% фруктози, інгібувало заляльковування личинок плодової мухи, тоді як середовище з 15% фруктози не впливало на швидкість заляльковування. Утримування на середовищі з 10% смальцю протягом одного тижня знижувало індуковану рухову активність у 9-денних самців лінії Canton S. Також, середовище з 15% смальцю знижувало індуковану рухову активність у самок. Тижневе годування високофруктозним середовищем (15% фруктози) не впливало на індуковану рухову активність у мух обох статей. Висококалорійні дієти обох типів, зі смальцем та фруктозою, суттєво підвищували стійкість самців до холодового стресу (визначену за зменшенням часу, необхідного для відновлення з холодової коми), але знижували стійкість до теплового стресу (визначену за зменшенням часом впадання у теплову кому) в обох статей. Утривування на середовищі з 10% смальцю але не з 15% фруктозою знижувало стійкість комах до голодування. Їжа з високою концентрацією фруктози або смальцю не впливала на споживання їжі, масу тіла мух, вміст триацигліцеридів, низько – і високомолекулярних тіолів у 9-денних мух обох статтей. Окрім того, вміст глюкози та глікогену демонстрував тенденцію до зниження у мух на середовищі з високим вмістом смальцю, тоді як на середовищі з високим вмістом спостерігалися протилежні ефекти. Таким чином, їжа з високим вмістом фруктози та смальцю модулювала стресостійкість у дорослих мух та могла впливати на енергетичний обмін у мух. Детальні механізми, що лежать в основі фізіологічних ефектів їжі з високим вмістом фруктози та смальцю у дрозофіли, потребують подальших досліджень.