Вплив крохмалю з високим вмістом амілози на розвиток та тривалість життя плодової мушки
DOI:
https://doi.org/10.15330/jpnu.2.1.100-106Ключові слова:
Drosophila melanogaster, резистентний крохмаль, лялькування, триацилгліцериди, тривалість життяАнотація
В останні роки використання харчових продуктів на основі резистентного крохмалю (РК)
викликало новий інтерес у дослідників з позиції біодоступності його волокон. На підставі клінічних та
експериментальних досліджень РК було запропоновано як потенційно найбільш корисну для
здоров’я людини фракцію крохмалистих продуктів. Метою даної роботи було вивчення впливу
крохмалю з високим вмістом амілози, що належить до фракції резистентного крохмалю, на розвиток
та тривалість життя плодової мушки Drosophila melanogaster. Показано, що споживання резистентного
крохмалю у високих дозах (20%) призводило до затримки розвитку двох ліній мух (Canton S and w1118),
збільшення рівня триацилгліцеридів у їх тілі та зменшення тривалості життя комах, порівняно з
дієтою на 4% крохмалі. Таким чином, наші результаті наштовхують на думку, що крохмаль на основі
амілози у високих концентраціях може негативно впливати на плодову мушку