НАРОДНІ ПЕРЕКАЗИ ПРО ГАЛИЧ ТА ЙОГО ОКОЛИЦІ - ЛЕВИЦЬКИЙ, Отець Омельян (Галич. Збірник наукових праць, 2024)
У матеріалі зібрані народні перекази і легенди, про які автор довідався від старожилів Галича та прилеглих околиць. Автор записок – греко-католицький священник с. Майдан (тепер Калуського району Івано-Франківської області) о. Омелян Левицький (1821–1891). Він занотував їх у 50-х роках ХІХ ст. Вперше опубліковані у газеті львівських москвофілів «Слово» під заголовками «Декілька народних переказів про Галич» (1879 р.) та «Ще про Галич та його околиці» (1881 р.), так званим «язичієм». Опубліковані записки істотно доповнюють досі не відомі факти про історію сакральних пам’яток давнього міста над Дністром, також автор подає малознані прізвища тогочасних галичан. Пропонований і адаптований до вимог сучасного українського правопису текст дозволяє краще осмислити знання про історичну спадщину Галича у ХІХ столітті. Для зручності прочитання різні частини тексту об’єднано в один наратив, відомі пропущені автором імена історичних діячів подані у квадратних дужках, як і коментарі упорядника матеріалу.