ОСТАННІЙ ЦІСАР: КАРЛ ГАБСБУРҐ В ГАЛИЧІ ТА ОКОЛИЦІ 1915–1917 рр. (ДО 110-Ї РІЧНИЦІ ПОЧАТКУ ВЕЛИКОЇ ВІЙНИ) - ЧЕМЕРИНСЬКИЙ, Андрій (Галич. Збірник наукових праць, 2024)
У 2024 р. виповнилася 110-та річниця з початку Першої світової війни. Впродовж 1914–1917 рр. Галич перебував в епіцентрі бойових дій, з ним, як із стратегічним пунктом річкових переправ, були пов’язані військові плани обох воюючих сторін. У призмі дослідження – один із забутих та недосліджених епізодів міської історії Галича під час війни – відвідання міста Карлом Габсбурґом. Подається наявна інформація щодо його візитів, згадки про вказані факти в тогочасній пресі. На основі зібраної інформації максимально здійснено опис кожного візиту архикнязя, а згодом цісаря до Галича; характеризуються їх особливості, вказуються локації, пов’язані з подіями. Метою статті є опис візитів члена родини монархії Габсбурґів як представника вищого військового командування. Завдання, поставлене автором, – на основі віднайдених джерел описати та подати можливо цілісну картину тих подій. Особливістю статті є те, що, окрім періодики, відтворення подій здійснюється на основі описів фотодокументальних джерел. Публікація інформує про місця зберігання фотодокументів, їхні назви та кількість. Опрацьовані джерела дали змогу встановити кількість візитів Карла Габсбурґа до Галича та околиць, вказати їхнє хронологічне датування. Стаття дає змогу доповнити наявні дані про відвідання міста визначними особами. Матеріал, викладений у статті, буде корисним для подальшого використання у дослідженнях, присвячених Галичу у 1915–1917 рр., доповнення текстів тематичних екскурсій, присвячених об’єктам локальної історії. В науковий обіг інформація та джерела вводяться вперше.