ЦЕРКВА СВЯТОГО МИКОЛАЯ В ГАЛИЧІ: ІСТОРИКО-АРХІТЕКТУРНІ ОСОБЛИВОСТІ - КОЗЕЛКІВСЬКИЙ, Володимир; ЧЕМЕРИНСЬКИЙ, Андрій (Галич. Збірник наукових праць, 2024)
Стаття узагальнює історичні дані щодо неіснуючої нині церкви Святого Миколая та храму, який передував їй на досліджуваній локації в XVI cт. Наведено статистичний матеріал щодо кількості парафіян при церкві в ХІХ ст. Згадано прізвища представників місцевого духовенства (о. Петро Горбачевський, о. Коренлій Левицький, о. Микола Винницький та інші). Також у публікації є описи надприродних явищ, які відбувалися в церкві у 70–80-х рр. XVIIІ ст. На основі картографічних та іконографічних матеріалів досліджено об’ємно-планувальні особливості споруди як цікавого зразка дерев’яної сакральної архітектури XVIII–XX ст. Вперше у науковий обіг введено опис інтер’єру споруди згідно з описом, виконаним російським військовим кореспондентом, датованим 1915 р. Також опрацьовано матеріал про церковне майно другої половини XVIII та середини ХХ ст. Проведено опис збережених на сьогодні двох церковних книг: Євангелія та метричної книги. Згідно з архівними справами подано маловідомі джерела про обставини закриття та знесення храму (1950–1960-ті рр.) у період радянської окупації. Завдяки писемним та фотоджерелам авторами локалізовано місце розташування розібраної церкви по сучасній вул. Св. Миколая в Галичі.